perjantai 28. helmikuuta 2014

Ismete! Jääkalastusvillitys Ruotsinmaalta.

Ismete on jäältä tapahtuvaa täkykalastusta, jolla voidaan pyytää tehokkaasti suuria petokaloja. Syöttinä toimii kuolleet tai elävät syöttikalat, jotka kiinnitetään selkäevän juuresta kolmihaarakoukun sakaraan. Parhaiten homma toimii lyhyillä tähän lajiin tarkoitetuilla vavoilla ja baitrunner keloilla. Syötti lasketaan pohjan tuntumaan tai väliveteen, jonka jälkeen siimaan kiinnitetään merkkilippu tai meidän käytössä helistimillä varustettu styroks- vippa. Kelan baitrunneri eli juoksujarru kytketään auki asentoon, jollon kalan iskiessä se päästää puolan pyörimään vapaasti, mutta sopivalla vastuksella. Siiman juostessa avantoon, vippa vapautuu siiman kiinnitetystä kumilenkistä ja hyppää tärpin merkkinä ylös.

Kalakaverini Jari on tätä lajia harrastanut menestyksekkäästi jo parina talvena. Nyt sitten itsekkin höynähdin lajiin ja tulin hankkineeksi viisikappaletta ismete vapoja ja keloja. Pakko myöntää, että alun skeptisyyden jälkeen tämä on todella hauska laji varsinkin hyvällä syönnillä. Sillon kun kala liikkuu hyvin, on tämä laji kaukana passiivikalastuksesta. Etuna ismetessä verrattuna perinteiseen iskukoukkupyyntiin on se, että tässä pystytään hyvin valikoimaan vapautettavat ja saaliskalat kaloja turhaan vahingoittamatta.

Tänä aamuna syönti oli hetken aikaa todella hurjaa, ja juoksuaskelia sai ottaa välillä ihan tosissaan. Oman haasteensa hommaan antoi kirkas ja liukas järven jää. Itsellänihän ei ollut mitään liukuesteitä saappaissa ja sen kyllä huomaa pitkän kalapäivän jälkeen. Jalat ovat todella jumissa kun juoksuaskeleet piti ottaa luistelutyyliin. Kaloja kävi jäällä päivän aikana pitkälle toistakymmentä, joista yksi sopivan kokoinen lähti ruokakalaksi. Päivän suurin kala sattui ottamaan minun onkeeni, ja sille mittaa oli kertynyt tasan metri. Painoa mammalla oli 5,96kg.

Kuollut ahventäky

Pyytö viritettynä

Tärppiä odotellessa voi vaikka paistella makkaraa.


100cm/5,96kg


Vapautusmatto on kätevä isompien kalojen kanssa. 


Jarin blogilla lisää juttua lajista ja tämän päivän tapahtumat paremmilla kuvilla.http://jupacko.blogspot.fi/2014/02/pikamatkojen-treenia-jaalla.html


3 kommenttia:

  1. Mistäs olette vippanne tehneet? Itselläni kiinnostäisi homma mutta ei googlesta löydy vipasta paljoa tietoa.

    VastaaPoista
  2. Askarteluliikkeestä styroxpalloja ja vipan varret polykarbonaattisoiroa. Polykarbonaattia sai muistaakseni etralta. Nuo pallon päähän tulevat viikset joihin kuminauha kiinnitetään, on nippusiteen ohuemmat päät. Jarin blogilla ohjeet vippojen tekemiseen. http://jupacko.blogspot.fi/2015/02/vippoja-jattisyoteille.html?m=1

    VastaaPoista
  3. Niin ja vapateline mihin vippa kiinnitetään on tokmannin liimapuristimesta muokattu.

    VastaaPoista

Asiallinen kommentointi suotavaa...