keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Hirvisyksy 2018

Tämän syksyn hirvijahteihin ei lähdetty takki auki, vaikka lupamäärät olivat taas aika hurjat. Kotimetsän asukkaat tunnettiin jo kesän jälkeen melko tarkoin ja olihan siinä monenlaista vakiasukasta ja kulkijaa. Vaan ne oli aika äkkiä pyydetty ne.

Uusia jäsenia oli taas porukkaan tullut ihan mukavasti ja se olikin huippu juttu, kun monia vanhoja oli jäänyt pois. Reppu määrä porukassa taisi pysyä taas siellä +50 tienoilla.

Alkupyynneistä saalista tuli lähes päivittäin ja useampia hirviä päivässä, mutta marraskuun taittuessa puolenvälin yli alkoi saalis hiipua ja totuus valjeta. Eipäs niitä hirviä enää löytynytkään samalla tavalla kuin viime syksynä. Myös turvalliset pyyntialueet olivat kuihtuneet aika vähäiseksi runsaiden susihavaintojen takia. Itsekkään en uskaltanut löysätä Elmaa vihannin alueella koko syksynä irti, vaikka siellä hirviä olisi ollut.

Se tuntuu joskus olevan joillekkin passimiehille hankalalta ymmärtää, että miksi koiria ei tule pyyntiin hyville hirvialueille ja sehän johtuu useimmiten siitä, että kun sitkas koira päästetään metsään, sitä ei koskaan tiedä mistä pitäjästä sen saa taas kyytiin ja minä päivänä. Jos sen alueen lähellä on susireviiri, ei kukaan koiraansa arvostava halua sinne jahtiin.

Syksyn mittaan saatiin kuitenkin taas hienoja tilanteita ja moni uusi hirvimies sai kasteensa, jotkut jopa moneen kertaan. Uusien miesten ja naisten onnistumiset aina lämmittää mieltä ja lupaa hyvää tulevalle. Nyt vain huolestuttaa ensi kausi, kun jo viime vuonna hirvikantaa leikattiin niin rajusti. Tämän vuoden pyynti näyttää niistävän loputkin ja se on surullista.

Tämä seuraava on sitten vain minun mielipide, eikä siitä kannata mieltä pahoittaa. Olen vahvasti sitä mieltä, että nyt kun viime syksynä hirvikantaa veroitettiin rajusti, pitäisi nyt olla malttia ja kontrollia jahdissa. Sehän jo huomattiin kauden puolivälissä, että hirvet alkavat yksinkertaisesti loppumaan. Jahtimiehen ei koskaan tulisi kaata sitä viimeistä ja nyt minusta tuntuu, että ne viimeiset on menossa.

Valittakoon metsänomistajat mitä valittavat, mutta hirvikannasta pitäisi aina säästää siementä myös tulevalle kaudelle. Jos jollain alueella tulee taimikko tuhoja, sieltä kyllä voidaan käydä häätämässä hirvilauma pois, mutta tappaa ei kaikkia todellakaan tarvitse. Kestävä kehitys pitäisi olla kaikessa eränkäynnissä ydinajatus. Nyt minusta tuntuu, että hirvikantaa leikataan jo liikaa! Ei hyvä.

Toinen asia mistä tekee mieleni avautua on itse pyynnin järjestäminen. Meidän porukassa ollaan totuttu siihen, että aamu alkaa käskynjaolla passipaikoista, kun pyyntialue on päätetty. Sitten miehet liikahtavat passiin. Vasta sitten koiramiehet lähtevät "ajolle"!

Minun mielestä hirviä ei ensinnäkään pitäisi "ajaa" mihinkään alueelta vaan pyytää koirilla kontrolloidusti. Olen jutellut naapuriseuroissa jahtaavien ystävieni kanssa ja he nauravat tällaiselle tyylille. Siinähän hirvet ovat valmiiksi tietoisia passimiehistä ja osaavat varmasti kiertää passit ja sekin on tänä syksynä moneen kertaan näytetty toteen.

Voisimme joskus kokeilla sellaista pyyntijärjestelyä, että vain osa koirista otetaan mottiin ja osa voisi lähteä haravoimaan motin ulkopuolisia alueita. Jos "pää motti" laukeaa tai jää tyhjäksi, pyynti voisi jatkua toisaalla olevilta koirilta. Sellainen voisi olla niinkuin kompromissi ratkaisu, nykyisen rinnalle.

Noh, mutta näistä avautumisista huolimatta tämä kausi oli ainakin itselleni hieno ja tarjosi taas mahtavia eräelämyksiä. Ydinporukan henki on kyllä aivan loistava, josta hyvänä esimerkkinä oli eräs loppukauden haavakon pyynti, jossa passit piti ilta yhdeksään saakka, kunnes haavakko oli nurin. Muutenkin aina oli kaveri suolia pudottamassa ja hirveä vetämässä.

Minä kiitän kaikkia jahtikavereita antoisasta ja tapahtumarikkaasta jahtisyksystä. Jatkamme ensi syksynä toivottavasti hyvällä menestyksellä, vaikka hirvikanta tulee olemaan aivan aallon pohjalla.

-Ville

ps. Monella koiranohjaajalla porukassamme tulee ensikaudella olemaan nuori koira opissa. Ymmärtäkää, jos emme halua tuoda näitä oppilaita suoraan mottiin, vaan turvata ensimmäisen kaadon näille kontrolloidusti. Se tietää vain hyvää tulevaisuuden yhteispyynneille.

Jussin aloituspäivän kaato.


Muttinen pärrää mönkkärillä.



Jorman "radiohirvi"

Jukan varjossa kasvanut.


Säteen "kanto"


Hertan natu rakeesta.


Ja mekö muka ukkoudutaan?


Tomin ja Mintun eka yhteinen


Väsynyt hirvestäjä



Hirvimobiili


Timon vasikka vaaroilta


Timon natu



Mintun eka


Eskon ja Riwon yhteinen


Mikon alkukauden kaato.


Tommi


Juha ja oravakorven vasa


Jarmo kaadolla


Jorman eräs onnistuminen


Vesa & Hertta


Matti & Ani


Simon hirvi




Armin eka!!



Sitkein pyyntiporukka 2018!


Riwon hirvi




Syksyn H-hetkiä. Kaksi Piekkolaista hirvipuimuria työssään. 






1 kommentti:

  1. Hienoo Ville et sanot rohkeesti mielipiteesi. Arvostan kovasti.

    VastaaPoista

Asiallinen kommentointi suotavaa...